EUR
CZK

Blog

PRVÁ POMOC na pigmentové škvrny. Dokážu séra a krémy na pigmentové škvrny zázraky?

2. October 2021

Čo to je Hyperpigmentácia pokožky

 Zaužívané pomenovanie je skôr pigmentové škvrny, tmavé škvrny, starecké škvrny, slnečné škvrny – všetko značí to isté. Spravidla sa vyskytujú u žien nad 40 rokov, ale „ukázať“ sa môžu aj skoršom veku. Je to spôsobené zvýšenou produkciou melanínu, ktorý sa tvorí ako prirodzená ochrana pokožky pred slnkom. 

Dobrá správa je, že pigmentové škvrny sú väčšinou zdravotne neškodné, ale ovplyvňujú naše vnímanie seba a našej pokožky, ktorá chceme aby bola v jednotnom tóne. Zároveň však musíme dodať, že sú formy pigmentových škvŕn, ktoré môžu predstavovať druh kožného nádoru. Preto ak si nie ste isté, obráťte sa v tejto veci na svojho lekára.

Prevencia pred vznikom pigmentových škvŕn

Ochrana pred slnkom. Melanín chráni našu pokožku pred vplyvom UV žiarenia. Pri jeho tvorbe v prijateľnej miere sme iba krásne, do zlatista opálené počas celého leta. Odpovedzme si úprimne každá pred sebou – vystavovali sme sa nadmerného slnečnému žiareniu počas horúcich letných dní? Nepreháňali sme to s opálením? Toto môžu byť hlavné príčiny vzniku pigmentových škvŕn najmä na miestach, ktoré boli najviac vystavované slnku (tvár, dekolt, ramená, ruky...).

Vytvorme si preto rutinu v dennom používaní krémov s ochranným faktorom a to celoročne. Naša pleť bude preventívne chránená pred tvorbou pigmentových škvŕn.

Vplyv znečisteného ovzdušia na vznik pigmentových škvŕn 

Neustále narastajúce znečisťovanie ovzdušia trápi snáď všetky krajiny. Naša koža týmto vplyvom stráca svoju ochrannú funkciu, hovoríme o oxidačnom strese kedy pokožka stráca kolagén, proteíny a dochádza k peroxidácii lipidov (ide o proces, v ktorom voľné radikály „ukradnú“ elektróny z lipidov vo vnútri bunkovej membrány, čo má za následok poškodenie buniek). Chráňme sa antioxidačnými a detoxikačnými prípravkami. Pretože prevencia je tá najlepšia cesta. A to vedia aj v Institute Esthederm preto ponúka Sprej na okamžitú ochranu pleti pred znečisteným ovzduším. City Protect sprej chráni pokožku pred nepriaznivými vplyvmi životného prostredia, pred tzv. mestským stresom (slnko, smog, znečistenie, voľné radikály ...). Zároveň posilňuje jej prirodzenú obranyschopnosť, takže je lepšie vybavená pre boj s foto-ageing. Must-have produkt na každodenné použitie, ktorý na pleti vytvára jemný ochranný film. Antioxidačná technológia poskytuje skutočný biologický štít. Zameriava sa na tri hlavné formy voľných radikálov, ktoré sú zdrojom starnutia pokožky. Pleť je vďaka tomu lepšie chránená.

1633184198-city-ochrana.jpg

Znečistené ovzdušie je globálny problém a ovplyvňuje zdravie každého.

Ako zmierniť intenzitu pigmentových škvŕn

Všetci to dobre poznáme, čo nás nepáli - to nehasíme. Možno však v tomto prípade buďme obozretnejší a zamerajme sa na prevenciu pred hasením. Ak sme však podcenili prevenciu, možno počas nerozvážnych mladých liet, a starecké škvrny sa už prejavili, spoločne poďme podniknúť kroky, ktoré nám ich pomôžu zosvetliť a zabránia ich opakovanému výskytu. 

Nemusíme vždy siahať na invazívne metódy ošetrenia. Každodenná kozmetická starostlivosť o pleť na tvári a pokožku celého tela so správnymi prípravkami nám pomôže redukovať tmavé škvrny a predchádzať ich opakovanému tvoreniu. 

1633179383-hlavna-foto-pigment.jpg

Najúčinnejšie prípravky – krémy a sérum na pigmentové škvrny

Ako jednotku v boji proti tmavým škvrnám sme vybrali Bieliaci dennýBieliaci nočný krém, ktoré sú účinné v boji proti pigmentovým škvrnám vďaka obsahu prírodných zložiek, najmä extraktu z koreňa ázijského Sophora Flavescens, ktorý má dlhú históriu najmä v čínskej medicíne a jeho depigmentačné účinky na pokožku pleti sú vedecky dokázané. Medzi ďalšie účinné látky obsiahnuté v kréme patrí Vitamín C, ktorý zjemňuje a zosvetľuje tmavú pigmentáciu pokožky. Prvé výsledky sú viditeľné už po 28 dňoch používania a pri pravidelnom používaní sa stav pleti naďalej zlepšuje. Účinok depigmentácie je vedecky dokázaný u 77% dobrovoľníkov. Pri pravidelnom používaní bude mať vaša pleť zjednotený tón bez výrazných pigmentácií. 

Pravidelné používanie Denného bieliaceho hydratačného krému pomôže predchádzať, napravovať a znižovať intenzitu kožných škvŕn. Deň za dňom sa ich veľkosť a intenzita viditeľne strácajú. Ďalšou aktívnou zložkou je Bambucké maslo, ktoré poskytuje pleti hĺbkovú hydratáciu, vďaka čomu je vhodné aj pre suchú a popraskanú pokožku. Ako sme už spomínali, vplyv na vznik tmavých škvŕn majú slnečné lúče. Preto medzi hlavný benefit nášho denného bieliaceho krému zaraďujeme okrem iného aj jeho ochranný faktor SPF15. Počas dňa udržuje pokožku zvlhčenú a chránenú pred vonkajšími agresiami.

1633179406-bieliace-3.jpg

Vyživujúci Bieliaci nočný krém má vo svojom zložení aj makadamiový a jojobový olej, ktoré dodávajú pokožke potrebné živiny na zachovanie jej prirodzenej pohody. Naviac jojobový olej je hypoalergénny, nedráždi pokožku a zmierňuje prejavy zapálenej pokožky. Hydratuje a vyživuje pokožku počas odpočinku a na druhý deň máte oveľa jemnejšiu a revitalizovanejšiu pleť. Vyrovnáva tón pleti a zjemňuje intenzitu škvŕn na koži počas spánku. Má vedecky potvrdené účinky – zvlhčuje, bojuje proti vráskam a redukuje hyperpigmentáciu u 85% dobrovoľníkov. Pokožka po zobudení je zregenerovaná a pigmentové škvrny bledšie. 

Bieliace sérum proti pigmentovým škvrnám má sviežu a hodvábnu textúru. Pri kontakte s pokožkou sa okamžite topí, vstrebáva a dodáva pleti potrebnú jemnosť a hydratáciu. Sérum je vo forme jemnej bledožltej emulzie s extraktom z koreňa ázijskej Sophora Flavescens a Ovocnej kiwi vody, s obsahom Vitamínu E a C, ktoré vďaka svojej vysokej antioxidačnej sile bojujú proti predčasným známkam starnutia pleti. Po mesiaci používania je pokožka jednotnejšia, jemnejšia a žiarivejšia, čo potvrdzujú aj vedecké štúdie za účasti dobrovoľníkov. Vďaka vysokej koncentrácii účinných látok v bieliacom sére sa jeho nepretržitým používaním umožňuje predchádzať, napravovať a znižovať intenzitu kožných škvŕn. Vzhľadom k svojmu špeciálnemu zloženiu viditeľné bielenie nastáva každým dňom. Pokožka je naviac chránená pred slnkom vďaka depigmentujúcim účinným látkam rastlinného pôvodu. Produkt je vhodný aj pre vegánov.

Ak ste využili aj dermatologické zákroky, tak naše produkty vám pomôžu výrazne predĺžiť účinok týchto zákrokov. 

Kolekciu bieliacich produktov ponúka aj značka Institut Esthederm - Esthe White. V ponuke z tejto kolekcie je očný krém na pigmentové škvrny a tmavé kruhy, denný a nočný hydratačný a reštrukturalizačný krém, cielený koncentrát proti pigmentovým škvrnám, bieliace a rozjasňujúce sérum a bieliaca čistiace pena tonikum. Všetky produkty nájdete v ponuke aj na našom eshope. 

1633184206-esthe-white-kolaz.jpg

Najlepšie prípravky – peeling a krém na ruky - na pigmentové škvrny

Bieliaci peeling účinne odstraňuje odumreté časti z pokožky a podporuje tak prirodzenú obnovu buniek. Pomocou jemných abrazívnych častíc z piesku sopečného pôvodu vyhladzuje pleť, dodáva pokožke jemnosť, čistotu a perfektný stav. Jeho prírodné zložky ako bambucké maslo, Vitamín C, olej z pšeničných klíčkov, Vitamín E a ďalšie umožňujú predchádzať, napravovať a zmierňovať intenzitu pigmentových škvŕn s každým použitím. Vo výsledku je vaša pokožka viditeľne zjednotenejšia bez výrazných pigmentových škvŕn.

1633179384-invaz-a-peel.jpg

Ďalším do kolekcie je Bieliaci krém na ruky. Vzhľadom nato, že práve ruky sú najčastejšie vystavované slnečnému žiareniu, práve na nich ako jedny z prvých sa prejavujú pigmentové škvrny. Pravidelné používanie Bieliaceho krému na ruky s morským kolagénom zabraňuje vzniku nových pigmentových škvŕn. Vďaka obsahu Vitamínu A zabezpečí pre ruky regeneráciu a prinavráti im jemnú pokožku na dotyk aj na pohľad. Ide o účinnú látku, ktorá má prírodný depigmentačný účinok, bieli pokožku rúk a pomáha zjednocovať jej tón. 

1633179386-peelakrem.jpg

Aktívne látky v prípravkoch na pigmentové škvrny

Obsahujú prírodné zložky a to hlavne extrakt z koreňa ázijského Sophora Flavescens, Ovocnú vodu z kiwi a Vitamín C, A, E, ktoré cielenie pôsobia na príčiny vzniku hyperpigmentácie a pôsobia globálne na dermálne a epidermálne príčiny škvŕn v období starnutia pokožky.

1633179389-ucinne-latky.jpg

Miesta, kde sa vyskytujú pigmentové škvrny najčastejšie

Ide o miesta, ktoré sú najviac vystavované slnku. Objavujú sa ako menšie či väčšie plochy tmavého sfarbenia na pokožke na pleti, krku a dekolte, rukách či inej oblasti tela.

Správne zvolený ochranný faktor počas vášho pobytu na slnku ochráni pokožku pred hyperpigmentáciou. Viete však pre svoju pokožku spraviť ešte viac. Vyvarujte sa pobytu na slnku v čase medzi jedenástou a štrnástou hodinou a počas ostatných hodín skráťte čas pobytu na priamom slnku a zdržujte sa skôr v tieni. Slnko má svoju silu počas celého roka. Neverme mýtom, že počas zamračeného počasia alebo v zime sa neopálime. Slnko síce nemá takú intenzitu ako v lete, ale jeho slnečné lúče vplývajú na našu pokožku aj pri oblačnom počasí a na horách. Používajme krémy s ochranným faktorom celoročne. Naša pleť bude tak neustále chránená. 

Kozmeticko-chirurgické ošetrenia pre zbavenie sa pigmentových škvŕn

Laserové ošetrenie neinvazívne - využíva špeciálne upravený aktívny gél s účinnými látkami, ktoré sa vpravujú do pokožky, bez narušenia jej integrity. Účinné látky tak môžu dlhodobo hĺbkovo pôsobiť na ošetrované miesta. Vyhladzuje pokožku, zbavuje ju jemných vrások a odstraňuje pigmentové škvrny.  Ošetrenie aktuálne robia iba v dvoch salónoch na Slovensku. Alexia - Beauty Studio v Trenčíne a Winmed Centrum v Nitre.

Tecar terapia neinvazívne - účinná na prinavrátenie mladosti unavenej pleti. Pleť bude po ošetrení pevná, žiarivá, hydratovaná a odolnejšia vplyvom znečisteného prostredia aj voči starnutiu. Okrem vyhladenia vrások na tvári sa budete tešiť zo vyrovnaného tónu pleti a zjednoteného farebného pigmentu. 

Laserové ošetrenie intenzívnym pulzným svetlom – laserová energia pohlcuje nadmerný melanín v pigmentových škvrnách. Dochádza k ich „spáleniu“ a v priebehu niekoľkých dní vzniknuté chrastičky opadnú z pokožky, tá zostáva bledšia a pigmentové škvrny už nie sú tak intenzívne. 

Chemický peeling - používa sa najmä na väčšie oblasti, celú pleť aj ruky. Zosvetľuje pigmentové škvrny, zjednocuje tón pleti a vyhladzuje povrch pokožky. Zbavuje pleť odumretých buniek z vrchnej vrstvy pokožky s použitím kyseliny  trichloroctovej, tranexamovej, glykolovej a citrónovej.

Injekčná mezoterapia s bieliacimi látkami - invazívna metóda, ktorá  omladí pokožku hneď po prvom ošetrení. Je to metóda, pomocou ktorej sa injekčne povrchovo vpravujú do kože aktívne látky najmä s obsahom kyseliny halurónovej. Revitalizuje, hydratuje, redukuje jemné vrásky a pigmentové škvrny. 

Ultrazvukové galvanické žehličky pre domácu starostlivosť - ultrazvuk má za úlohu stimulovať tvorbu kolagénu a galvanoterapia vyhladzuje vrásky a čistí pleť. Dochádza k aktivovaniu vnútorných zmien v bunkách. Fotónové svetlo stimuluje kožnú aktivitu a pôsobí na pigmentové škvrny.

Slovo na záver

Každý jeden z nás vie, že pokožku je dôležité si chrániť. Nie len pred slnkom, pretože to nie je ten jediný problém, ale aj pred znečisteným ovzduším. Výberom správnej kozmetiky vieme predchádzať vzniku tmavých pigmentových škvŕn a zostať tak dlho zdravými a krásnymi. Darujme samy sebe čas, ktorý využijeme na starostlivosť o svoju pokožku.

2. October 2021