EUR
CZK

Blog

Máte problém sa vyznať – vegánska – prírodná – bio - organická kozmetika?

23. February 2023
Aký je tu vlastne rozdiel? 

Je prírodná kozmetika vhodná pre každého?

Snáď najvhodnejšia je pre ľudí s citlivou pokožkou, pretože mnohé syntetické zložky v kozmetických produktoch môžu spôsobovať podráždenie alebo alergické reakcie. Ale rovnako vhodná je pre každého, kto sa snaží minimalizovať používanie syntetických zložiek v kozmetických produktoch a uprednostňuje prírodné zložky. 

Prírodná kozmetika je tiež vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia minimalizovať svoj dopad na životné prostredie. Vyrobená je z prírodných zložiek, ktoré sa získavajú z rastlín, minerálov a zvierat, a preto je menej škodlivá pre životné prostredie ako syntetické kozmetické produkty.

Je dôležité si však uvedomiť, že niektoré prírodné zložky môžu spôsobovať alergické reakcie alebo iné nežiaduce účinky. Preto je dôležité pred použitím nového kozmetického produktu vždy urobiť test na malom mieste pokožky a sledovať, či sa na neho neobjaví nežiadúca reakcia.

1677163756-4.png

Z čoho sa vyrába prírodná kozmetika?

Prírodná kozmetika sa zvyčajne vyrába z prírodných zložiek, ktoré sa nachádzajú v prírode, ako sú bylinky, rastlinné oleje, esenciálne oleje a podobne. Môže však obsahovať aj zložky získané synteticky, ako napríklad konzervanty. 

Je vegánska kozmetika iba pre vegánov?

Nie, vegánska kozmetika nie je iba pre vegánov ;) 

Vegánska kozmetika sa vyrába bez použitia akýchkoľvek zvieracích produktov alebo vedľajších produktov z produkcie zvierat, ako sú napríklad med, mlieko, vajcia, vosk, kolagén, lanolín a podobne. To znamená, že sa nehodí iba pre vegánov, ale pre každého, kto sa snaží používať kozmetické produkty, ktoré nie sú testované na zvieratách alebo neobsahujú žiadne zvieracie produkty.

Vegánska kozmetika je preto ideálna pre ľudí, ktorí chcú používať kozmetiku bez zvieracích produktov, pretože buď podporujú etickú a vegánsku filozofiu, alebo majú citlivú pokožku, ktorá môže reagovať na niektoré zvieracie produkty. Vegánska kozmetika môže byť preto vhodná pre každého, kto sa zaujíma o etickú a zodpovednú spotrebu kozmetiky.

Na našom eshope nájdete certifikovanú vegánsku dekoratívnu kozmetiku EMANI Vegan Cosmetis, ktorá okrem toho, že je VEGÁNSKA tak je aj čisto prírodného zloženia.

Doprajte si make-up, ktorý dovolí vašej pokožke dýchať aj po nanesení - vyberte si zo širokej ponuky - TU. Vyskúšajte sójovú špirálu na oči - SOY alebo očné tiene z prírodných zložiek - farebné palety - TU

1677163757-7.png

Z čoho sa vyrába vegánska kozmetika?

Vegánska kozmetika sa zase zvyčajne vyrába z prírodných zložiek, ktoré sú získané bez použitia akýchkoľvek živočíšnych produktov alebo derivátov. Znamená to, že neobsahuje žiadne zvieracie zložky ako napríklad včelí vosk alebo mliečne proteíny a ani nie sú testované na zvieratách. Vegánska kozmetika zvyčajne zahŕňa etickú filozofiu, ktorá zdôrazňuje rešpekt k životu a práva zvierat.

Aký je teda rozdiel medzi prírodnou a vegánskou kozmetikou?

Prírodná kozmetika sa zvyčajne nezakladá na etickej filozofii a môže byť testovaná na zvieratách. Teda vegánska kozmetika sa líši od prírodnej kozmetiky v tom, že neobsahuje žiadne živočíšne produkty alebo deriváty a zvyčajne zahŕňa etickú filozofiu, zatiaľ čo prírodná kozmetika môže obsahovať zložky získané synteticky.

1677163758-8.png

A ako je to s bio kozmetikou?

Bio kozmetika je druh kozmetiky, ktorá sa vyrába z prírodných a organických zložiek, teda zložiek, ktoré sa získavajú z rastlín, minerálov a iných prírodných zdrojov a ktoré boli pestované bez použitia syntetických pesticídov, herbicídov a hnojív.

Bio kozmetika sa snaží byť udržateľnou a zodpovednou voči životnému prostrediu a zdraviu. Zložky, ktoré sa používajú v bio kozmetike, sú často certifikované, čo znamená, že boli pestované a získané bez použitia syntetických chemikálií a boli spracované pomocou šetrných metód.

Komu by sme odporučili bio kozmetiku?

Bio kozmetika je preto často vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia minimalizovať svoj dopad na životné prostredie a sú citliví na syntetické zložky v kozmetických produktoch. Môže byť tiež vhodná pre ľudí s citlivou pokožkou, pretože obsahuje menej syntetických zložiek, ktoré môžu spôsobovať podráždenie alebo alergické reakcie.

Certifikácie kozmetiky

Je dôležité si však uvedomiť, že bio označenie nie je regulované a nie je totožné s označením prírodnej alebo organické kozmetiky. Niektoré kozmetické produkty môžu obsahovať len niekoľko organických zložiek a stále sa nazývať bio kozmetika. Preto je dôležité starostlivo čítať etikety a informácie o produktoch a skontrolovať, či sú certifikované ako skutočná organická kozmetika.

 

Sú prírodná kozmetika a bio kozmetika totožné? 

Nie, prírodná kozmetika a bio kozmetika nie sú to isté, hoci sa tieto termíny niekedy používajú ako synonymá.

Prírodná kozmetika sa vyrába z prírodných surovín, ktoré sa získavajú z rastlín, minerálov a zvierat. Tieto suroviny môžu byť organické alebo neorganické. Prírodná kozmetika sa snaží minimalizovať použitie syntetických zložiek, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie alebo pre životné prostredie. Avšak, niektoré prírodné zložky môžu byť alergénne alebo toxické, a preto by mali byť používané s opatrnosťou.

Bio kozmetika sa tiež vyrába z prírodných zložiek, ale sú to výhradne organické suroviny, ktoré pochádzajú z pestovania bez použitia pesticídov, herbicídov alebo syntetických hnojív. Tieto suroviny musia byť certifikované ako organické podľa prísnych noriem. Bio kozmetika tiež musí dodržiavať prísne environmentálne normy počas celej výroby.

Nie všetka prírodná kozmetika je nutne bio. Je dôležité čítať zloženie produktu a zistiť, ktoré zložky boli použité, aby sme mohli vedieť, čo presne kupujeme.

Znamená bio kozmetika to isté ako organická kozmetika? 

Organická a bio kozmetika majú spoločný základ.

Termíny "organická kozmetika" a "bio kozmetika" sa často používajú ako synonymá, ale v skutočnosti sa môžu líšiť v závislosti od krajiny a regiónu. V niektorých krajinách sa používa termín "bio kozmetika" namiesto "organická kozmetika" a naopak. Obidva termíny zvyčajne znamenajú kozmetiku, ktorá používa organické zložky, teda zložky, ktoré boli pestované bez použitia syntetických pesticídov, herbicídov a hnojív.

Niektoré krajiny majú však vlastné špecifické definície a normy pre organickú a bio kozmetiku, ktoré môžu byť odlišné. Napríklad v EÚ sa používa označenie "organická kozmetika" pre kozmetické výrobky, ktoré obsahujú aspoň 95% organických zložiek. Tieto zložky musia byť pestované a spracované podľa prísnych noriem a musia byť certifikované.

Na druhej strane, označenie "bio kozmetika" nie je oficiálne definované v európskych predpisoch a nie je to certifikovaná kategória kozmetiky. V niektorých krajinách sa však používa ako synonymum pre organickú kozmetiku alebo ako označenie pre kozmetiku, ktorá používa prírodné zložky.

V každom prípade, organická a bio kozmetika majú spoločný základ v používaní prírodných zložiek a v ich snahe byť šetrné k životnému prostrediu a zdraviu. Ak hľadáte kozmetiku s organickými alebo bio zložkami, dôležité je si prečítať zloženie produktu a skontrolovať, či sú jeho zložky certifikované ako organické alebo bio.

 

Zhrnutie na záver..

Bio kozmetika sa zvyčajne vyrába z prírodných zložiek, ktoré sú pestované bez použitia pesticídov a hnojív obsahujúcich syntetické chemikálie. Bio kozmetika môže byť alebo nemusí byť vegánska.

Vegánska kozmetika sa zase vyrába z prírodných zložiek bez použitia živočíšnych produktov alebo derivátov a môže alebo nemusí byť bio. Teda vegánska kozmetika sa zameriava na to, aby neobsahovala žiadne zvieracie zložky a zvyčajne zahŕňa etickú filozofiu, ktorá zdôrazňuje rešpekt k životu a práva zvierat.

Prírodná kozmetika ako nám už názov napovedá, sa vyrába zo surovín, ktoré nám ponúka príroda; z prírodných surovín, ktoré sa získavajú z rastlín, minerálov a zvierat.

1677163756-9.png

23. February 2023