EUR
CZK

Blog

Kto sa v tom vyzná? Piktogramy na obale produktov.

29. September 2021

Čo robíte s obalom od pleťovej alebo telovej kozmetiky? Zvyčajne tie „vonkajšie – papierové obaly“, v ktorých nám výrobok prišiel, bez čítania zahodíme. Zostane nám však obal (plastový, sklený), v ktorom je už samotný produkt. Ruku na srdce; kto z nás skutočne číta informácie o produkte a kto z nás začne výrobok používať iba podľa vlastného uváženia? Často krát nie je jednoduché sa zorientovať v množstve piktogramov, ktoré sa na obale kozmetiky nachádzajú. Preto nám možno príde ľahšie ich neskúmať. Avšak práve tieto piktogramy nám prezrádzajú veľa a najmä sú tam pre našu ochranu. Ochranu našej pokožky na tvári a tele pred nežiadúcimi reakciami na produkt, ktorý stratil už svoju schopnosť dobre a správne slúžiť. Piktogramy nám povedia o zložení produktu, o vhodnosti pre vegánov či alergikov alebo dojčiace a tehotné ženy, o spôsobe likvidácie, o možnostiach recyklácie aj o trvanlivosti/exspirácii konkrétneho produktu. 

Pozor na zmenu vône, farby alebo konzistencie

Občas sa môže stať, že sa s obľúbeným prípravkom rozlúčime skôr ako ho domíňame a skôr ako je uvedená doba jeho trvanlivosti na obale. Ako však rozoznať, že náš krém „už doslúžil“? Prezradí to o ňom zmena jeho vône, konzistencie či sfarbenia. Prípravok môže mať zrazu inú vôňu až mierny zápach. Toto sa môže stať tak pri krémoch, ako aj pri dekoratívnej kozmetike. Čo sa týka špirál, tieňov a make-upu môže dôjsť k vysušeniu, drobeniu či hrudkovateniu. Produkty už stratili svoju funkciu a viac vám môžu uškodiť ako pomôcť. Vyvarujete sa tak prípadným zdravotným komplikáciám ako svrbenie, podráždenie pokožky, vyrážky či iné zápalové prejavy. Zdvíhame varovný prst, ak niektorú z týchto zmien na vašom kréme či inej kozmetike spozorujete bez váhania sa jej zbavte. 

Dôvody, prečo môže nastať disfunkcia produktu sa dočítate nižšie, v časti o správnom skladovaní. 

Správne skladovanie

Nevlastníte sklady a my vám ideme písať o skladovaní? Neľakajte sa, ide o skladovanie našej obľúbenej pleťovej, telovej, vlasovej aj dekoratívnej kozmetiky. Piktogramov na obale kozmetiky je neúrekom a aj napriek tomu nepokryjú všetky informácie, ktoré by sme mali vedieť, ako napríklad tú o správnom skladovaní produktu. Všetci si želáme, aby nám kozmetika vydržala čo najdlhšie, najlepšie do času kým ju neminieme celú. Riadiť sa treba podľa piktogramov na obale. Ako správne skladovať kozmetiku keď piktogram chýba? Vyhnime sa vlhkému prostrediu. Čo však robiť ak máme kozmetiku práve v kúpeľni, ktorá teda vlhkým miestom určite je? Kozmetiku vždy starostlivo zatvárajme a ukladajme do uzatvárateľnej poličky, skrinky či šuplíka. Je to aj preto, aby sme sa vyvarovali pôsobeniu výkyvu teplôt. Z tohto dôvodu nemajme krémy ani v chladničke v domnienke, že nám dlhšie vydržia. Tak ako extrémne teplo ani prílišný chlad prípravkom nevyhovujú. Zvoľme teda skôr tmavšie miesto, kde produkt nebude vystavený priamemu slnečnému žiareniu. 

 

Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé piktogramy a vysvetlime si ich význam.

Trvanlivosť kozmetiky 

1632941351-1trvanlivost.jpg

Každý produkt má inú dobu svojej trvanlivosti. Doba trvanlivosti sa začína odpočítavať od prvého otvorenia produktu. Ide o obdobie, počas ktorého sú v prípravku všetky aktívne látky aktívne, za predpokladu dodržania správneho skladovania. 

Označuje sa symbolom otvoreného flakónu alebo presýpacích hodín s číselným údajom a písmenom m, čo označuje dobu trvanlivosti v počte mesiacov. Anglicky PAO – Period After Opening. 

Spravidla je minimálna trvanlivosť: dekoratívne prípravky na oči a ústa 3-6 mesiacov, púdrové produkty do 24 mesiacov, produkty s UV ochranou do roka, pleťové a telové krémy 12 až 18 mesiacov, šampóny a kondicionér 12 až 18 mesiacov, parfumy až 5 rokov, štetce na líčenie až do zničenia 😊. Doba trvanlivosti sa môže líšiť, vždy preto sledujte označenie na obale prípravku. 

Zloženie kozmetiky

Na obale produktu musí byť vždy uvedené zloženie, nájdete pod anglickým názvom Ingredients. 

Objem prípravku

1632941366-2objem.jpg

Používa sa objemové označenie v mililitroch „ml“ alebo v gramoch „g“ podľa hustoty produktu. Pri produktoch v rámci dovozu z Ameriky je uvedený objem fluid ounce „fl.oz“ pri prepočte na mililitre 1fl.oz je 29,57ml.

Recyklácia 

Neustále viac firiem sa snaží pri výrobe a použití obalu myslieť ekologicky a šetrne k prírode. 

Ekologický obal

1632941366-3recyklacia.png

Spoločnosť sa správa zodpovedne k životnému prostrediu a na štruktúru produktu vo vnútri to nemá žiadny vplyv. Piktogram označuje produkt, ktorého obal bol vyrobený z recyklovateľného materiálu. AK je v strede % hovorí aký podiel obalu je vyrobený z recyklovaného materiálu, ak tam je číslo na škále od 1 do 7 (pri plastových obaloch) hovorí z akého typu plastu sú obaly vyrobené, čo nám napovie ako ich ešte lepšie recyklovať. 

Takto vyrobené obaly sa označujú ako trojuholník zacyklenými prázdnymi šípkami.

Triedenie odpadu

1635771592-4triedenie.jpg

Všetci sa spoločne môžeme podieľať na triedení a recyklácií obalov. Pomôžme spoločne zmenšovať dopad na životné prostredie z vyprodukovaného odpadu. Napomôžu tomu aj tento piktogram.

Zelené alebo čiernobiele koliesko so zacyklenými šípkami nám hovorí, že producent obalu zaplatil poplatok za spätný odber a recykláciu tohto obalu. 

Likvidácia odpadu

1635771649-5likvidacia.jpg

Panáčik s košom predstavuje doporučený spôsob likvidácie obalu. Napovedá nám do akej nádoby máme správne vyhodiť použitý obal. Po anglicky sa symbol označuje Tidyman. 

Značka ''e''

1635771884-e-mark.png

Ide o symbol navrhnutý Európskou úniou. Po anglicky estimated sign alebo e-mark. 

Symbol „e“ potvrdzuje, že v produkte sa skutočne nachádza uvedené množstvo mililitrov produktu, ako je uvedené na obale.

Skákajúci zajac

1632941368-7skakajucizajac.png

Spoločnosť, ktorá ho uvádza na obale produktu nerobí ani nezadáva testy na zvieratách za účelom výroby danej kozmetiky. Rovnaký význam má aj anglické označenie „Cruelty free“.

Piktogram hovorí, že kozmetika nebola testovaná na zvieratách.

Vegan 

1632941368-7vegan.png

Ak vyhľadávate prírodnú kozmetiku, tak tento piktogram je pre vás jeden z najdôležitejších. Doplňajú ho ďalej certifikáty pod skratkami: BDIH, COSMOS, CPK, CPK BIO, ECOCERT, COSMEBIO.

Produkty neobsahujú žiadne látky živočíšneho pôvodu.

Príbalový leták 

1632941368-8pribalovyletak.jpg

Sú produkty, ktoré majú príliš veľa informácií o svojom zložení či použité a preto sa tieto uvádzajú v samostatnom návode, ktorému by ste mali venovať náležitú pozornosť. 

Piktogram otvorená kniha na čítanie značí, že bližšie informácie o produkte nájdete v príbalovom letáku.

Plameň

1632941368-9symbol-horllaviny.jpg

Výrobok nevystavujte ohňu ani vysokým teplotám. Najčastejšie sa s týmto symbolom plameňa stretnete na odlakovačoch na nechty, deodorantoch, lakoch na vlasy, vo všeobecnosti na sprejoch ako takých.

Pozor, ide o výrobok ktorý je vysoko horľavý.

Bez lepku

1632941368-10bez-lepku.png

 

Ďalšie slovné označenia, s ktorými sa môžete stretnúť na produktoch

Bez alkoholu
Bez parfumácie
Bez silikónov
Bez sulfátov
Bez parabénov
Nevhodné pre tehotné ženy
Nevhodné pre dojčiace ženy
29. September 2021